Marte Haverkamp 

Als kind was ik al een maker, door het maken creëerde ik een eigen wereld. Mijn slaapkamer, het toevluchtsoord waar even niets anders bestond dan m’n handen die bezig waren. Altijd nieuwsgierig naar wat gebeurt er als, ik dit aan elkaar verbind, afknip, over elkaar leg of wat gebeurt er als ik twee kleuren door elkaar meng? Onderzocht ik veel verschillende materialen en liet me verwonderen.

Op mijn vijfde timmerde ik met afval houtjes een stoel, want dan kon ik dichterbij de tv zitten om Sesamstraat te kijken. Natuurlijk zakte ik die avond, tijdens Sesamstraat door de stoel. Gelukkig werd m’n broer meubelmaker en ik niet (-;

Met je handen werken, creëren en repareren kreeg ik van huis mee. Een moeder die altijd oude rommel het huis in sleepte en het vervolgens prachtig opknapte in combinatie met een architect als vader en twee oma’s die altijd achter de naaimachine zaten. Ik denk dat daar de liefde ontstond voor strakke lijnen in combinatie met ambacht.

 

 

Elk ontwerp begint met een onderzoek, van materiaal kleur en vorm met steeds ruimte voor de volgende handeling net zo lang tot af is. Of dat de juiste natuurlijke kleur bereikt is. Het langzame, natuurlijk verf proces zorgt ervoor dat ik nog meer door het maak proces wordt opgeslokt. Dat wat ze ook wel de FLOW noemen. Ik geloof in de kracht van maken. Uit je hoofd en terug in de toppen van je vingers. In plaats van je hoofd, je handen de ideeën laten bedenken. Daarop reageren en weer iets nieuws proberen. Dat is wat ik jullie, kinderen en volwassenen tijdens mijn workshops wil leren. Naast natuurlijk de praktische kennis over natuurlijk verven.

 

Graag verwonder en inspireren ik met mijn werk door verschillende werelden samen te brengen tot een nieuw beeld. Deels herkenbaar deels verwarrend waarbij de kijker even een andere wereld binnen stapt. 

Marte Haverkamp-natuurlijk verf workshop voor Lijm-lab