Tropenmuseum Natuurlijk Kleuren Lab

door | nov 20, 2022 | NATURE DYE

Tropenmuseum Workshop | Natuurlijk Kleurenlab

 

De natuur zit vol kleuren, maar wist je dat je hier ook verf van kan maken? Al eeuwenlang halen mensen kleuren uit planten, bessen, paddenstoelen en zelfs stenen. Weet jij welke kleuren er bijvoorbeeld zitten in avocadopitten, uienschillen of stokrozen? Samen gingen we tijdens het Natuurlijk  Kleurenlab in het Tropenmuseum op ontdekkingstocht hoe je stof kan verven met restafval uit de keuken, bloemen en planten.

Voor de tentoonstelling Plastic Crush deed ontwerper Daria Biryukova onderzoek naar natuurlijke en kunstmatige kleuren. Naar aanleiding van dat onderzoek werd ik gevraagd om in de herfstvakantie een natuurlijk verf  kinderworkshop te verzorgen. Ik bedacht het Natuurlijk Kleurenlab waar we gingen experimenteren met verschillende pigmenten uit de natuur. Kinderen mochten helemaal zelf kleuren mengen en patronen maken met de Shibori techniek. Samen creëerde we verschillende tinten maakte we een groot gemeenschappelijk kunstwerk van wel negen meter lang!

Heerlijk om te zien hoe enthousiast en geconcentreerd iedereen bezig was. Zo verwonderd en verrast door hun eigen ontdekking tijdens het verven. Soms was het lastig dat het niet mee naar huis mocht. Maar het werkte goed! Iedereen was trots op zijn eigen bijdrage aan het grote geheel en ging voldaan na de workshop verder het museum in.