Het Geluid van Noord

door | dec 19, 2022 | In Opdracht, PROJECTS

Het Geluid van Noord

Hoe weet jij met je ogen dicht dat je in jouw buurt bent?

“Al vijf jaar lang is het heien het enige wat je hoort.”

“Ik hoor de buurman vaak zingen, dat maakt me vrolijk!”

“Vogels hoor je hier niet meer. Dat geluid mis ik echt, waar zijn de vogels toch gebleven!?”

Overal heb je stadsgeluiden, maar welke geluiden horen echt bij de Van der Pekbuurt in Amsterdam Noord? Iedereen beleeft geluid anders. Wat de een irritant vindt, ervaart de ander als een geluid dat er gewoon bij hoort. De klep van de pont die dichtklapt, het heien in het steeds groter groeiende Noord, spelende kinderen. Allemaal buurtgeruis.
Voor Het Geluid van Noord trokken Marte en Marijke de buurt in om verhalen te verzamelen. Ze hoorden kleine ergernissen en poëtische belevenissen, burenruzies en herinneringen aan het muziekje van de ijscokar. Van alle verhalen samen maakten Marte en Marijke een kunstwerk rond een boom op het Van der Pekplein. In tekst en kleine tekeningen geven ze de ervaringen van de buurtbewoners weer. Zodat iedereen ze kan bekijken en lezen.

Voor Lijm-lab mocht ik aan het project Mooimakers werken. Een project waarbij jongeren, buurtbewoners en kunstenaars proberen de buurt mooier te maken.

Samen met Marijke gingen ik opzoek naar het geluid dat hoort bij de Van der Pekbuurt. Met een lijst vol vragen over geluid gingen we langs in het Buurt huis van der Pek en Jongeren centum de Valk. Van te voren hardden we een romantisch beeld bij verhalen over geluid, maar al snel kwamen we er achter dat mensen vaak meteen met irritaties kwamen. Natuurlijk hoorde we ook mooie verhalen, van een vrolijk zingende buurman in de tuin tot vogels waarvan hun gezang gemist wordt omdat er zo weinig vogels over zijn op het plein. Al onze gesprekken zijn te zien in een hele grote tekening op de ‘verhalenboom’ die een heel jaar lang te zien zal zijn op het Van der Pekplein in Amsterdam Noord.