SHADOW WALL CONSTRUCTION

Shadow series of objects

 

Shadows do something no other product, human or animal can. It easily follows floors, corners, products. It seems fluid as it moves smoothly over various surfaces. By capturing shadows of different objects and then materializing them, I came onto new objects. Objects with a high level of recognition that make you look twice. Exciting from every angle they are food for thought. Playing with forms and shapes, lighting out existing objects and with their shadows creating new forms for new objects. A new object that I could never have thought up beforehand. The present works focuses mainly on this visual play and its aesthetics.

Recht voor mij hangen de wandsculpturen gecreƫerd door Marte Haverkamp. De perfectie ervan is het eerste wat ik zie. Ongelooflijk. Shadow construcion.Aan de muur hangen twee objecten. De linker is kleiner. Het valt meteenop dat het schaduwen zijn van plastic tuin stoelen. Van die witte, de klassieker. Met van die licht wiebelende poten als je erin gaat zitten doordat ze meestal oud zijn en het weer in het plastic is gaan zitten. Van die stoeltjes waarin je neerploft na een te warme wandeling in bijvoorbeeld Italiƫ of welk zuidelijk land dan ook; deze stoeltjes zijn universeel. Je korte broek te kort is om niet meteen het stukje blote huid vast te laten plakken aan het witte plastic. Terwijl je een grote slok neem van een koude cola en je geniet van een zeebries en een prachtige zonsondergang. Achter je op in het zand vormt zich ongezien deze schaduw. Ongezien en nu zichtbaar vastgelegd, als een bevroren moment aan de wand. In perfectie uitgevoerd wat alleen een vormgevende kunstenaar voor elkaar kan krijgt. Het toffe is dat de geobjectiveerde schaduwen nu zelf weer een schaduw geven als een eindeloos droste-effect. Waarschijnlijk is dit in de avonduurtjes met kunstlicht erop nog beter zichtbaar.

Het mooie van de ordinaire dagelijksheid van plastic stoeltjes is dat ze de inspiratie kan zijn voor een uitzonderlijk uitgevoerd kunstwerk.

Tekst: Lotte van Geijn