Natuurlijk Kleurenlab Tropenmuseum Voorjaarsvakantie

door | mrt 9, 2023 | NATURE DYE

Natuurlijk Kleurenlab, jong en oud verven samen de meest prachtige patronen!

Meisje: “Wat is dit leuk! Mam zullen we morgen weer gaan?”

Moeder: “Wow wat is dit leuk zeg en ze bleven tot het einde zo geconcentreerd, echt geweldig”

Oma: “Hoe is het mogelijk al die kinderen zijn zo rustig aan het werk, is dat altijd zo?”

Drie broers: “Dank juf dit was echt heel erg leuk om te doen, dankjewel”

“Dit is echt de aller leukste dag ooit!”

“Oo ik ben er helemaal rustig van geworden”

“Weet je, het is gewoon een groot experiment en het kan niet mislukken want als je het lelijk vindt dan doe je er gewoon nog een kleur bij en wordt het toch nog vet”

“Ik vind het nu wel echt zielig voor m’n moeder dat ze niet mee doet want het is echt zo leuk om te doen”

“Ik hou van contrast, hoe krijg ik het meest contrast?”

“Dit is echt zo leuk dat iedereen samen aan een groot kunstwerk werkt, zo fijn bedacht. Veel beter dan ieder voor zich”

De natuur zit vol kleuren, maar wist je dat je hier ook verf van kan maken? Al eeuwenlang halen mensen kleuren uit planten, bessen, paddenstoelen en zelfs stenen. Weet jij welke kleuren er bijvoorbeeld zitten in avocadopitten, uienschillen of stokrozen? Samen gingen we tijdens het Natuurlijk  Kleurenlab in het Tropenmuseum op ontdekkingstocht hoe je stof kan verven met restafval uit de keuken, bloemen en planten.

Voor de tentoonstelling Plastic Crush deed ontwerper Daria Biryukova onderzoek naar natuurlijke en kunstmatige kleuren. Naar aanleiding van dat onderzoek werd ik gevraagd om in de herfstvakantie een natuurlijk verf  kinderworkshop te verzorgen. Ik bedacht het Natuurlijk Kleurenlab waar we gingen experimenteren met verschillende pigmenten uit de natuur. Kinderen mochten helemaal zelf kleuren mengen en patronen maken met de Shibori techniek. Samen creëerde we verschillende tinten maakte we een groot gemeenschappelijk kunstwerk van wel negen meter lang!

Heerlijk om te zien hoe enthousiast en geconcentreerd iedereen bezig was. Zo verwonderd en verrast door hun eigen ontdekking tijdens het verven. Soms was het lastig dat het niet mee naar huis mocht. Maar het werkte goed! Iedereen was trots op zijn eigen bijdrage aan het grote geheel en ging voldaan na de workshop verder het museum in.

Iedereen zo blij en trots op z’n creaties. Soms is het even moeilijk dat het niet mee naar huis mag, logisch want het is ook moeilijk om iets waar je met zo veel liefde en plezier aan gewerkt hebt achter te laten 😉