SOFT CITIES

24 – 25 – 26 september
BRADWOLFF PROJECTS

SOFT CITIES

Marte Haverkamp

SOFT CITIES bij Bradwolff Projects.
Opening vrijdag 24 september van 17 tot 20u
24 / 25 / 26 september van 12 – 18u
Oeterwalerstraat 73 Amsterdam

Voor haar tentoonstelling ‘Soft Cities’ bij Bradwolff Projects, verenigde Marte Haverkamp haar fascinaties voor zachte kleuren, textiel en de stad. In deze reeks grote collages van gerecycled en natuurlijk geverfd textiel smelten stad en natuur op vloeiende wijze samen. Haverkamp vertaalt architectonische vormen uit de stad om een nieuwe wereld te creëren zowel herkenbaar als verwarrend en onbekend is.

De meeste vormen manifesteren zich in zachte natuurtinten, bereikt door het verven van textiel op natuurlijke wijze. Haverkamp haalt haar pigmenten uit natuurlijke materialen zoals, avocado pitten, indigo en walnoten en creëert zo haar eigen palet. Zelfs het uitgesproken indigoblauw lijkt synthetisch, maar is ook uit een plant verworven; de indigofera tincioria. De gekozen kleuren bewegen mee met de seizoenen en geven telkens andere tinten die de composities nog meer gelaagdheid geven.

Haverkamps maakproces is een continue ontdekkingstocht naar het nieuwe en het onverwachte. De perfecte onvolkomenheden die natuurlijk verven met zich meebrengen zorgen voor een organische manier van werken, zoals hoe men zonder doel door een stad kan struinen. De natuurlijk geverfde doeken zijn zorgvuldig in de juiste vormen gesneden, geknipt en gerangschikt, waarbij zij de rafelranden niet schuwt. De verschillende texturen en kleuren overlappen tot er een evenwichtig beeld ontstaat voor nieuwe ruimtes om in te (ver)dwalen.

Marte Haverkamp (1983) studeerde met haar voorliefde voor textiel een jaar aan het AMFI Amsterdam Fashion Institute. Daar ontdekte ze dat haar hart niet bij de mode ligt maar bij het materiaal. Na haar studie Vrije Vormgeving (3D design) aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en vele omzwervingen en experimenten met verschillende materialen later is Haverkamp nu weer terug bij textiel.